Kibbeh - arabskie kulki mięsne z kaszą bulgur
Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowego
200 g drobnej kaszy bulgur
1 cebula
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu białego
1/4 łyżeczki alpinia galangal
1 łyżeczka zaataru czerwonego
1/2 łyżeczki harrisy
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Kaszę bulgur zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odsącz z wody. Do kaszy bulgur dodaj 200 g mięsa mielonego, pół pokrojonej w kostkę cebuli, pół łyżeczki soli, pieprz biały oraz przyprawę alpinia galgant galangal. Całość zblenduj na gładką masę.
Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż pół drobno posiekanej cebuli z dodatkiem tymianku zaatar. Następnie dodaj pozostałe 200 g mięsa mielonego, dopraw 1/2 łyżeczką soli i Harrisy. Całość podsmaż i odstaw na 10 minut do lekkiego wystygnięcia.
Z masy bulgurowo-mięsnej uformuj kuleczki i nadziej je podsmażonym mięsem. Następnie uformuj kulki na kształt piłki do rugby. Smaż je 5-10 (w zależności od wielkości) minut w głębokim tłuszczu.