Zupa z fasolą czarne oczko i makaronem sojowym
2024-10-01
Składniki:
100 g fasoli czarne oczko
1 l wody
50 g makaronu sojowego
1 marchewka
4 – 5 liści winogron
2 łyżeczki suszonych pomidorów
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1 łyżka oliwy
ulubione przyprawy i zioła
dodatkowo: papad indyjski
Przygotowanie
- Fasolę opłucz, a następnie zalej sporą ilością wody. Dodaj też szczyptę soli i odstaw na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po tym czasie fasolę wypłucz, zalej 1 litrem świeżej wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut od momentu wrzenia.
- Po 20 minutach do fasoli dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, pokrojone drobno liście winogron, suszone pomidory, trawę cytrynową oraz oliwę. Całość gotuj przez 10 minut. W międzyczasie dopraw – dodaj sól, pieprz, curry i inne ulubione przyprawy i zioła.
- Makaron sojowy dodaj do zupy na 1-2 minuty przed podaniem (nie gotuj zbyt długo bo makaron może wchłonąć cały płyn).
- Zupę podawaj z podprażonymi papadem indyjskim lub upieczoną na chrupko pitą.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2024