Zielone pesto z edemame

Zielone pesto z edemame
By Team Lavender
Szybkie, lekkie i pełne świeżości – dzięki dodatkowi mięty ma przyjemny, ziołowy aromat. Doskonałe jako dip do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do buddha bowl.
  1. Do blendera wrzuć zblanszowane edamame, posiekaną cebulkę dymkę, miętę, posiekane orzechy, czosnek oraz sok z cytryny.

  2. Dodaj oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj.

  3. Pesto smakuje najlepiej, kiedy wyczuwalne są w nim kawałki orzechów i dymki, dlatego nie staraj się uzyskać idealnie gładkiej masy.

  4. Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.

  5. Przełóż pesto do miseczki. Gotowe!
  • 400 g zblanszowanego edamame
  • Sok z 1 cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 cebula dymka
  • Garść prażonych orzechów włoskich
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek dobrej jakości (ilość według uznania)
  • opcjonalnie: odrobina startego sera pecorino lub płatków drożdżowych (dla wersji wegańskiej)
  • To zielone pesto z groszku możesz wykorzystać do kanapek lub tostów, jako sos do makaronu czy dip do świeżych, chrupiących warzyw.

  • Dla dodatkowego smaku, możesz posypać pesto kawałkami sera feta, peccorino lub w wersji wegańskiej – płatkami drożdżowymi.
  • Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2025

    Polecane

    Mint - Suszona mięta turecka Nane 20g | Lavender Spices Promocja

    Mint - Suszona mięta turecka Nane 20g | Lavender Spices

    9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50% Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%
    Prawdziwe opinie klientów
    5 / 5.0 85 opinii

    Dbamy o Twoją prywatność

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

    Zamknij
    pixel