Tureckie ciasto daktylowe

2024-09-30
Tureckie ciasto daktylowe

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g syropu daktylowego
- 150 g miękkiego masła
- 60 ml mleka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- garść płatków migdałowych

Wykonanie:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka, mleko oraz masło zmiksuj do momentu rozpuszczenia się masła (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Następnie dodaj syrop daktylowy i całość wymieszaj. Do powstałej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec ciasto wymieszaj z namoczonymi wcześniej daktylami i płatkami migdałowymi.
Ciasto wyłóż na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, a następnie polej nią upieczone i wystudzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2024

Polecane

Syrop z Daktyli 600g Durra

Syrop z Daktyli 600g Durra

19,99 zł brutto/1szt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.95 / 5.00 21 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-12-30
Wszystkie zamówione rzeczy doszły . Szklane rzeczy bardzo dobrze zabezpieczone. Szybka dostawa.
2024-12-28
Bardzo dobry produkt. Ekspresowa wysyłka.
pixel