TAGINE Z INDYKIEM I KISZONĄ CYTRYNĄ
Składniki:
3 łyżki oliwy
1/2 cebuli
300 g piersi z indyka (ewentualnie z kurczaka)
1 mała marchewka
1/2 kiszonej cytryny
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wodę wymieszaj z przyprawami - garam masala, sumak, przyprawą Ras El Hanout oraz solą. Pokrojoną na duże kawałki pierś z indyka zamocz w przygotowanej marynacie.
Na spód naczynia tagine wlej 3 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż ją przez chwilę, a następnie dodaj pierś z indyka (pozostałą marynatę zostaw, ponieważ przyda się na końcu).
Mięso lekko podsmaż z każdej strony, a następnie ułóż na nim pokojoną w ćwiartki marchewkę oraz ósemki cytryny. Całość polej pozostałą marynatą, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny.