Steki z kalafiora
2025-09-23


By Team Lavender
Pieczone steki z kalafiora to jeden z najlepszych sposobów, by odkryć pełnię możliwości tego warzywa!
Neutralny smak kalafiora doskonale chłonie aromaty przypraw, a delikatne różyczki szybko nabierają pięknego koloru.
Jeśli szukasz sycącego, bezmięsnego dania albo chcesz spróbować czegoś ciekawszego niż zwykły, gotowany na parze kalafior – ten przepis jest dla ciebie.
Aromatyczna marynata z marokańską przyprawą Ras el Hanout nadaje stekom intensywny, orientalny charakter, złocistą barwę i absolutnie obłędny zapach unoszący się w trakcie pieczenia.
Spróbuj – przekonasz się, jakie to proste!
Neutralny smak kalafiora doskonale chłonie aromaty przypraw, a delikatne różyczki szybko nabierają pięknego koloru.
Jeśli szukasz sycącego, bezmięsnego dania albo chcesz spróbować czegoś ciekawszego niż zwykły, gotowany na parze kalafior – ten przepis jest dla ciebie.
Aromatyczna marynata z marokańską przyprawą Ras el Hanout nadaje stekom intensywny, orientalny charakter, złocistą barwę i absolutnie obłędny zapach unoszący się w trakcie pieczenia.
Spróbuj – przekonasz się, jakie to proste!
- Umyty kalafior odwróć łodygą do góry i ostrym nożem usuń wszystkie widoczne liście. Następnie przekrój główkę na pół. Jeśli odpadną luźne różyczki – odłóż je na bok.
- Każdą z połówek przekrój ponownie, tak aby uzyskać w sumie 4 steki o grubości około 2,5–3 cm. W przypadku mniejszego kalafiora możesz otrzymać tylko 2 solidne steki. Ważne, aby każdy z nich miał fragment łodygi, który trzyma różyczki razem.
- Piekarnik rozgrzej do 190 °C.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z cukrem, sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż powstanie gęsta marynata.
- Ułóż steki w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Za pomocą pędzla kuchennego dokładnie posmaruj marynatą obie strony steków.
- Piecz przez 10 minut z jednej strony, następnie ostrożnie odwróć i piecz kolejne 10 minut (lub nieco dłużej, jeśli lubisz mocniej przypieczoną skórkę).
- Podawaj od razu – z ulubionymi dodatkami, pikantnym sosem, zielonym pesto albo w chrupiącej kanapce typu panini.
Pozostałe części wykorzystaj w innym daniu.
Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2025
Polecane

Ras el Hanout 75g | Lavender Spices
9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50%
Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%