Steki z kalafiora

Steki z kalafiora
By Team Lavender
Pieczone steki z kalafiora to jeden z najlepszych sposobów, by odkryć pełnię możliwości tego warzywa!
Neutralny smak kalafiora doskonale chłonie aromaty przypraw, a delikatne różyczki szybko nabierają pięknego koloru.

Jeśli szukasz sycącego, bezmięsnego dania albo chcesz spróbować czegoś ciekawszego niż zwykły, gotowany na parze kalafior – ten przepis jest dla ciebie.

Aromatyczna marynata z marokańską przyprawą Ras el Hanout nadaje stekom intensywny, orientalny charakter, złocistą barwę i absolutnie obłędny zapach unoszący się w trakcie pieczenia.

Spróbuj – przekonasz się, jakie to proste!
  1. Umyty kalafior odwróć łodygą do góry i ostrym nożem usuń wszystkie widoczne liście. Następnie przekrój główkę na pół. Jeśli odpadną luźne różyczki – odłóż je na bok.

  2. Każdą z połówek przekrój ponownie, tak aby uzyskać w sumie 4 steki o grubości około 2,5–3 cm.
  3. W przypadku mniejszego kalafiora możesz otrzymać tylko 2 solidne steki. Ważne, aby każdy z nich miał fragment łodygi, który trzyma różyczki razem.
    Pozostałe części wykorzystaj w innym daniu.

  4. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.

  5. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z cukrem, sokiem z cytryny, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż powstanie gęsta marynata.

  6. Ułóż steki w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

  7. Za pomocą pędzla kuchennego dokładnie posmaruj marynatą obie strony steków.

  8. Piecz przez 10 minut z jednej strony, następnie ostrożnie odwróć i piecz kolejne 10 minut (lub nieco dłużej, jeśli lubisz mocniej przypieczoną skórkę).

  9. Podawaj od razu – z ulubionymi dodatkami, pikantnym sosem, zielonym pesto albo w chrupiącej kanapce typu panini.

  10. Smacznego!
  • 1 duża główka kalafiora
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ½ łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • Wybieraj duże, gęste główki kalafiora o jasnym, białym kolorze – bez brązowych plam.

  • Jeśli pieczesz większą porcję, nie układaj steków zbyt ciasno. Kalafior potrzebuje miejsca, by powietrze mogło swobodnie krążyć – inaczej zamiast się upiec, po prostu się ugotuje.

  • Pamiętaj o przewróceniu steków w połowie pieczenia – dzięki temu obie strony będą równomiernie upieczone, delikatne i pięknie złociste.

  • Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2025

    Polecane

    Ras el Hanout 75g | Lavender Spices Promocja

    Ras el Hanout 75g | Lavender Spices

    9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50% Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%
    Prawdziwe opinie klientów
    5 / 5.0 85 opinii

    Dbamy o Twoją prywatność

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

    Zamknij
    pixel