Owoce pod kruszonką
2025-08-18


By Team Lavender
Latem trudno oprzeć się świeżym owocom – malinom, truskawkom czy borówkom.
W tym deserze łączą się one z lekko kwaskowym sumakiem i maślaną, chrupiącą kruszonką, tworząc prostą i efektowną przekąskę.
Doskonały na deser lub słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych.
W tym deserze łączą się one z lekko kwaskowym sumakiem i maślaną, chrupiącą kruszonką, tworząc prostą i efektowną przekąskę.
Doskonały na deser lub słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych.
Przepis można łatwo modyfikować w zależności od sezonu. Sprawdzą się tutaj tarte jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, porzeczki, jagody lub agrest. W zależności od użytych owoców, możesz dopasować odpowiednie przyprawy np. cynamon, kardamon, goździki, a nawet chilli.
100g mąki pszennej
50g płatków owsianych
60g płatków migdałowych
100 g masła (+ 1 łyżka do natłuszczenia formy)
50 g erytrytolu lub innego słodzika
szczypta soli
500 g świeżych owoców letnich (np. borówki, maliny, truskawki)
1¼ łyżeczki Sumac
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Natłuść masłem średnie naczynie żaroodporne lub 2 mniejsze kokilki.
- Owoce wsyp do formy, dodaj 1 łyżkę sumaku i wymieszaj. W razie potrzeby dosłódź cukrem lub miodem.
- Kruszonka:
w misce połącz mąkę, płatki owsiane, migdałowe, erytrytol i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami (lub w robocie kuchennym), aż powstanie sypka, krucha masa. - Wykończenie:
kruszonkę rozłóż na owocach, posyp resztą sumaku. - Pieczenie:
piecz ok. 35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a owoce zaczną bulgotać. - Podanie:
gotowy crumble odłóż na kilka minut do ostygnięcia, a następnie podawaj z bitą śmietaną, lodami lub jogurtem greckim.
Jeśli obawiasz się owocowego bałaganu w piekarniku, pod naczyniem żaroodpornym rozłóż folię spożywczą.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2025
Polecane

Sumac - Naturalny mielony sumak 65g | Lavender Spices
9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50%
Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%