Mercimek Koftesi – tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus

2024-10-01
Mercimek Koftesi – tureckie  kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki kuskusu
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodna)
  • 1/4 łyżeczki pasty harissa (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostre dania)
  • natka pietruszki (ok. 5 łodyżek)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

  1. Czerwoną soczewicę opłucz, a następnie zalej 3 szklankami gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wymieszaj z kuskusem. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z dodatkiem soli na oleju kokosowym. Kiedy cebula zeszkli się, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, mieloną papryką oraz ostrą pastą harissa.
  3. Kiedy soczewica i kuskus odpoczną, wymieszaj je z podsmażoną cebulą z resztą składników oraz posiekaną natką pietruszki.
  4. Z powstałej masy uformuj podłużne kotleciki. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Pokaż więcej wpisów z Październik 2024

Polecane

Papryka Słodka 50g | Sindibad

Papryka Słodka 50g | Sindibad

5,00 zł brutto/1szt.50 pkt.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel