Mercimek Koftesi – tureckie kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus
2024-10-01
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki kuskusu
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodna)
- 1/4 łyżeczki pasty harissa (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostre dania)
- natka pietruszki (ok. 5 łodyżek)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Czerwoną soczewicę opłucz, a następnie zalej 3 szklankami gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wymieszaj z kuskusem. Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z dodatkiem soli na oleju kokosowym. Kiedy cebula zeszkli się, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, mieloną papryką oraz ostrą pastą harissa.
- Kiedy soczewica i kuskus odpoczną, wymieszaj je z podsmażoną cebulą z resztą składników oraz posiekaną natką pietruszki.
- Z powstałej masy uformuj podłużne kotleciki. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2024