Kisir - turecka sałatka z kaszą bulgu
Składniki:
1 szklanka (ok. 170 g) kaszy bulgur
400 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pomidory
1 papryka
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mięty suszonej Nana
1/2 łyżeczki sumaku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej pasty Harissa
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka natki pietruszki
Do gotującej się wody dodaj kaszę bulgur. Gotuj ją pod przykryciem przez 20 minut.
Z pomidorów usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Paprykę oraz cebulę również pokrój w kostkę.
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor.
Do wystudzonej kaszy bulgur dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, ostrą pastę Harissa, sumak, suszoną miętę oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone pomidory, paprykę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz podprażone płatki migdałowe. Wszystkie składniki wymieszaj.
Sałatkę możesz podawać jako osobne danie lub dodatek do innych potraw.