Falafel

Falafel
By Team Lavender
Falafele – czyli złociste, chrupiące kotleciki z ciecierzycy, od lat podbijają serca smakoszy na całym świecie.

To świetny wybór na szybki i sycący obiad pełen roślinnego białka.

SIch przygotowanie jest prostsze, niż myślisz – wystarczy garść suszonej ciecierzycy, świeże zioła i szczypta aromatycznej miszanki przypraw Falafel, która zmieni te klasyczne składniki w pyszne danie jak prosto z bliskowschodniej restauracji.

Falafele smakują doskonale solo, podane z sosem jogurtowym i lekką sałatką, zawinięte w pity z hummusem albo jako część kolorowego mezze.
  1. Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w dużej ilości wody z dodatkiem ½ łyżeczki sody. Zostaw na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc – pamiętaj, że ziarna podwoją swoją objętość.

  2. Odcedź i opłucz ciecierzycę.

  3. Zmiel ciecierzycę wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką, kolendrą, solą i przyprawą Falafel na gruboziarnistą masę. Użyj do tego maszynki do mielenia lub robota kuchennego w trybie pulsacyjnym.

  4. Przełóż masę do miski, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, przykryj i schładzaj w lodówce przez godzinę – masa będzie bardziej zwarta i łatwiejsza do formowania.

  5. Zwilżonymi dłońmi lub przy pomocy specjalnej łyżki do falafeli uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 2 łyżki masy każda).

  6. Smaż po kilka sztuk naraz w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju przez 4–5 minut, aż będą złote i chrupiące. Obracaj je delikatnie, aby równomiernie się usmażyły.

  7. Wyłóż falafele na ręcznik papierowy lub kratkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstaw na kilka minut przed podaniem.

  8. Smacznego!
  • 1 ½ szklanki suszonej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy Falafel
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia
  • Używaj suchej, nie gotowanej ciecierzycy – tylko wtedy falafele będą miały odpowiednią konsystencję.

  • Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj odrobinę więcej mąki z ciecierzycy.

  • Smażenie w odpowiednio gorącym oleju to klucz do chrupiącej skórki – jeśli olej będzie za zimny, falafele wchłoną tłuszcz i staną się ciężkie.

  • Możesz dodać do masy inne składniki według uznania, np. szpinak, sezam czy ostrą papryczkę, aby nadać falafelom nowy charakter.

  • Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2025

    Polecane

    Falafel 60g | Lavender Spices Promocja

    Falafel 60g | Lavender Spices

    9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50% Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%
    Prawdziwe opinie klientów
    5 / 5.0 85 opinii

    Dbamy o Twoją prywatność

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

    Zamknij
    pixel