Chipsy z batatów z kuminem

Chipsy z batatów z kuminem
By Team Lavender
Domowe chipsy z batatów z dodatkiem intensywnego kuminu to zdecydowanie przekąska, której nie można się oprzeć. Chipsy prosto z pieca są zdrowszą alternatywą dla tych, które można kupić w supermarkecie.

Naturalna słodycz batatów w połączeniu z kilkoma prostymi przyprawami to całkiem nowy wymiar smaku, którego często brakuje zwykłym chipsom ziemniaczanym.

Ta lekka i chrupiąca przekąska o intensywnym słodko-słonym smaku jest banalnie prosta w wykonaniu.
  1. Bataty dokładnie umyj i osusz.

  2. Za pomocą mandoliny lub ostrego noża pokrój bataty na bardzo cienkie plastry.

  3. Umieść plastry w dużej misce i zalej zimną wodą wraz z łyżeczką soli. Odstaw do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu wydobędziesz z ziemniaków trochę skrobi i nie przypalą się podczas pieczenia.

  4. Wyjmij pokrojone bataty z lodówki, odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.

  5. Rozgrzej piekarnik do 150 °C.

  6. Przygotowane ziemniaki wymieszaj dokładnie z oliwą, kuminem, słodką papryką, pozostałą solą oraz pieprzem.Sól, wydobywa naturalną słodycz batatów, a połączenie papryki i kminu rzymskiego nadaje im niesamowitego aromatu.

  7. Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia. Jeśli jest ich dużo, upiecz je w dwóch porcjach.

  8. Piecz w temperaturze 150 °C przez 20 minut. Na tym etapie nie będą jeszcze zbyt chrupkie. Wyjmij i przemieszaj delikatnie, by równomiernie się upiekły.

  9. Zwiększ temperaturę do 200 °C i wsadź chipsy do pieca na dodatkowe 15 minut. Dwuetapowy proces pieczenia sprawi, że twoje domowe chipsy będą idealnie chrupiące, a nie rozmokłe lub przypalone.

  10. Po upieczeniu wyjmij, oprósz odrobiną soli i całkowicie ostudź. Lekko stwardnieją, gdy ostygną.

  11. Podawaj z ulubionym dipem.

    Smacznego!
  • 2 słodkie ziemniaki średniej wielkości lub 1 duży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy Cumin
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Nie przesadzaj z olejem, 2 łyżki stołowe zupełnie wystarczą. Zbyt duża ilość sprawi, że skończysz z tłustymi, miękkimi ziemniakami.

  • Poświęć trochę czasu, aby równomiernie obtoczyć talarki batata w przyprawach, zanim wyłożysz je na blachę. Za dużo przypraw na jednym chipsie nie smakuje zbyt dobrze.

  • Nie próbuj umieszczać wszystkich plastrów ziemniaka na jednej blasze do pieczenia. Jeśli nałożysz ich zbyt wiele, zwyczajnie ugotują się na parze.

  • Jeśli chcesz możesz wcześniej obrać bataty, a nawet osobno upiec skórki na chrupko. Są jadalne i absolutnie pyszne!

  • pixel
    Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2025

    Polecane

    Cumin - Kmin Rzymski Mielony 70g | Lavender Spices Promocja

    Cumin - Kmin Rzymski Mielony 70g | Lavender Spices

    9,99 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 19,99 zł/1szt.-50% Cena regularna: 14,99 zł brutto/1szt.-33%
    Prawdziwe opinie klientów
    5 / 5.0 85 opinii

    Dbamy o Twoją prywatność

    Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

    Zamknij