Grzyby Shiitake (Poku) 100 g | Green Pagodagrzyby poku Green Pagoda

Suszone grzyby shiitake, zwane także poku są podstawą kuchni chińskiej. Smak i zapach suszonych shiitake jest znacznie silniejszy niż świeżych grzybów. Shiitake zawierają naturalnie glutaminian, który nadaje grzybom pikantny smak umami, który sprawia, że chińskie jedzenie smakuje tak dobrze, bez użycia dodatków takich jak MSG. Smak shiitake świetnie podkreśla dania typu stir fry z makaronem, warzywne buliony i zupy.

By przygotować suszone grzyby do dalszej obróbki należy opłukać je pod strumieniem zimnej wody i zetrzeć ewentualny piasek, a następnie włożyć grzyby do miski lub pojemnika z zimną wodą, czapkami do góry. Aby utrzymać je pod wodą można użyć małego talerza do przyciśnięcia grzybków.
Grzyby najlepiej moczyć w lodówce przez co najmniej 24 godziny, ale jeśli już koniecznie chcemy użyć ich samego dnia to można zalać je wrzątkiem  i moczyć przez około 20 minut. 

Przed użyciem, zbyt twarde nóżki shiitake należy odciąć.


Składniki: 100% grzyby shiitake
Waga: 100g
Kraj pochodzenia: Chiny

 

Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.