Pieprz Banasura 15g | Sindibad
Pieprz Banasura, nazwany również pieprzem górskim, rośnie wokół największej indyjskiej tamy Banasura Sagar. Dzika przyroda, chłodna bryza i krystalicznie czysta woda tworzą idealny klimat, w którym pieprz długo rozwija swój głęboki, niezwykły aromat.
Pieprz Banasura jest dużo bardziej aromatyczny niż inne rodzaje pieprzu czarnego, a ze względu na wyjątkowo niskie zbiory (około 2 tony rocznie) uznawany jest za prawdziwy rarytas wśród przypraw.
Zebrane, suszone na słońcu jagody są sortowane ręcznie, a następnie wędzony na drewnie bukowym. Dzięki procesowi wędzenia na zimno pieprz zachowuje swój naturalny, owocowy smak i zyskuje dodatkowy, dymny aromat, który kusi kubki smakowe.
Wędzony pieprz Banasura doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, sosów, makaronów, serów oraz kuchni roślinnej.
Już nawet kilka ziaren sprawi, że danie będzie pachnieć i smakować jak dopiero co ściągnięte z rusztu.
Pieprz najlepiej rozetrzeć w moździerzu lub zmielić, tak by w pełni rozwinął swój wielowarstwowy smak.
Jak używać pieprzu Banasura ?
✔️ dodawaj do sałatek ziemniaczanych i makaronowych.
✔️ aromatyzuj nim drinki alkoholowe lub koktajle.
✔️ dodawaj do jarskich placków i jajecznicy.
✔️ wykorzystaj w marynatach do mięsa i tłustych ryb.
✔️ dodawaj do tajonego ryżu jaśminowego lub risotto z owocami morza.
✔️ przyprawiaj tofu i roślinne zamienniki mięsa np. kotlety sojowe.
✔️ używaj do dań jednogarnkowych z fasolą i innymi strączkami.
Składniki: pieprz banasura wędzony na zimno
Waga: 15 g
Kraj pochodzenia: Indie
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
Przyprawy Sindibad zamknięte w szczelnych opakowaniach, zachowują to co najcenniejsze - niesamowity aromat i walory smakowe.
Każda saszetka to gwarancja świeżości oraz niepowtarzalnego aromatu.
Przyprawy Sindibad dopełnią smaku i wzbogacą wszelakie dania, przetwory oraz napoje.