Płatki to inaczej kruszony miąższ ostrych papryczek chilli.
Niezbędne w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i afrykańskiej, płatki chili ożywią każde danie.
Użyjesz ich do sosów marinara i pizzy oraz do grillowanych warzyw czy w marynatach do mięs.
Ognisty temperament chili wyraża się nie tylko w barwie, ale także w smaku.
Pikantny smak wyostrza charakter każdej potrawy, do której dodamy nawet niewielką ilość.
Co ciekawe papryka chili to nie tylko pikantny smak - zawiera wiele składników odżywczych, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Pobudza układ krążenia , trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatkowo jest bogata w witaminy (m.in. wit. C) i składniki odżywcze o działaniu antyoksydacyjnym.
Do czego używać płatków chilli?
✔️ dodawaj na początku gotowania do sosów curry, gulaszów i zupki.
✔️ przyprawiaj zupy krem i sosy.
✔️ używaj do dań meksykańskich oraz tex-mex np. taco czy chilli.
✔️ dosypuj odrobinę do ulubionych marynat by uzyskać większą ostrość potrawy i lekki kolor.
✔️ dodawaj do chutneyów, warzywnych past i przetworów różnego rodzaju.
✔️ przyprawiaj ryby i owoce morza
✔️ ozdabiaj gotowe dania szczyptą czerwonych płatków.
Skład: 100% papryka chilli płatki
Waga: 200 g
Kraj pochodzenia: Chiny
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
W naszej ofercie dostępne są również inne pojemności tej przyprawy:
✔️ 30 g
✔️ 110 g
✔️ 400 g
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.