Sezam Czarny 50g Sindibad
Czarnego sezamu używa się w kuchni najczęściej ze względu na jego niepowtarzalny wygląd. Oprócz wizualnego aspektu jest to pyszny sposób na dodanie do przepisów ziemistego, bogatego orzechowego smaku z odrobiną goryczki. Jedzenie czarnego sezamu ma również korzyści zdrowotne, ponieważ jego oleiste ziarna są bogate w wiele składników odżywczych i witamin np. żelazo, cynk, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Mielone ziarna czarnego sezamu to świetna, bezglutenowa alternatywa do produkcji mąki.
Często czarny sezam przerabia się na pastę i wykorzystuje do aromatyzowania różnych potraw. Ten proces jest podobny do tworzenia masła orzechowego - ziarna sezamu są prażone i mielone z olejem sezamowym lub miodem, aż staną się pastą. Używa się jej do wypieków, sosów i wielu innych dań.
Do czego używać czarnego sezamu ?
✔️ zmiel i dodawaj do słodkich wypieków np. ciasteczek, tart i makaroników,
✔️ otaczaj ziarnami kleiste desery np. mochi, słodkie trufle i cake pops.
✔️ dodawaj czarny sezam domowej przyprawy furikake,
✔️ proszek sezamowy wykorzystaj do marynowania mięsa,
✔️ wykorzystuj w owsiankach i domowych batonach razem z nasionami chia i czarnuszką.
✔️ podpraż ziarna na suchej patelni i posypuj ryż do sushi, tofu i kanapki z kremowym serkiem.
Skład: 100% ziarna czarnego sezamu
Waga: 50g
Kraj pochodzenia: Pakistan
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
W naszej ofercie dostępne są również inne pojemności tej przyprawy:
✔️ 160 g