Tureckie ciasto daktylowe

Dodano:2019-08-28
Kategorie:Przepisy

Tureckie ciasto daktylowe

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g syropu daktylowego
- 150 g miękkiego masła
- 60 ml mleka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- garść płatków migdałowych

Wykonanie:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Jajka, mleko oraz masło zmiksuj do momentu rozpuszczenia się masła (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Następnie dodaj syrop daktylowy i całość wymieszaj. Do powstałej masy dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na koniec ciasto wymieszaj z namoczonymi wcześniej daktylami i płatkami migdałowymi.
Ciasto wyłóż na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, a następnie polej nią upieczone i wystudzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi.


Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.