Tamaryndowiec Owoc Tamarynd z Pestkami 454g | Mumtaz
Tamarynd to owoc z rodziny roślin strączkowych, który wyglądem przypomina orzechy ziemne. Wewnątrz skorupy znajduje się miękki, ciągnący się owoc, który jest dobrym źródłem witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, błonnik, potas, fosfor, witamina C i inne. Owoc tamaryndowca ma przyjemny, cierpki smak z pikantnym posmakiem i nutą słodyczy.
Świeży tamarynd można jeść usuwając twardą skorupkę i przeżuwając owoce bez pestek. Wiele kultur używa tamaryndowca również do gotowania.
Tamaryndowca można użyć do przygotowania agua fresca - wyjątkowego napoju, którego orzeźwiający smak przynosi ulgę w ciepły letni dzień. Pastę z tamaryndu można też bezpośrednio dodawać do potraw z dodatkiem soczewicy czy curry. Tamarynd komponuje się dobrze również z duszonym mięsem oraz daniami na bazie ryżu. To dobrze znany składnik tajskiego makaronu Pad Thai, a także krewetek i ryb.
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania tamaryndowca to między innymi :
✔️ obniżenie poziomu cukru we krwi, ✔️ ulga w problemach żołądkowych, ✔️ leczenie przeziębienia i gorączki, ✔️ środek przeciwzapalny ✔️ pomoc w regulacji poziomu cholesterolu.
Składniki: tamarynd (96%), woda, sól Waga: 454g Kraj pochodzenia: Tajlandia