Ryż  Basmati Sella Indyjski 5 kg | Al-Raii
Producent:
Al-Raii
Cena:
99,00PLN
Ilość:
szt.
Ryż Basmati Sella Indyjski 5 kg | Al-Raiiryż Al Raii 5 kg 2
Basmati to pachnący, orzechowy ryż długoziarnisty uprawiany w Himalajach i Pakistanie.
„Bas” w języku hindi oznacza „aromat”, a „mati” oznacza „pełen”, stąd słowo Basmati – lub „pełne aromatu”. Kluczem do uzyskania lekkiego, delikatnego i puszystego ryżu basmati jest jego uprzednie wypłukanie, w przeciwnym razie ziarna będą gumowate i skleją się.
Wystarczy po prostu umieścić ryż w misce z wodą, a następnie zamieszaj nim, aby uwolnić nadmiar skrobi, aż woda będzie przejrzysta.

Sella Basmati Rice to odmiana ryżu basmati, który został parzony lub częściowo ugotowany jeszcze w łusce, a następnie zmielony.  Ten proces narodził się ponad dwa tysiące lat temu, w regionie Zatoki Perskiej.
Pierwszy etap polega na moczeniu i parowaniu niełuskanego ryżu pod ciśnieniem. Ryż jest następnie suszony, zanim zostanie poddany procesowi mielenia, podczas którego usuwa się łuskę, otręby i zarodki. W rezultacie powstają długie, smukłe, półprzezroczyste ziarna o delikatnym żółtym kolorze i twardej teksturze.

Proces parowania dostarcza składniki odżywcze, (a zwłaszcza tiaminę) z otrębów do ziarna.
Ryż parboiled jest zatem bardziej pożywny niż zwykły ryż biały, gotuje się nieco dłużej i nie przykleja się do patelni podczas gotowania. Ziarna pozostają puszyste, jędrne i sypkie.

Ryż Sella ma również silną zdolność wchłaniania aromatów ziół, przypraw i przypraw i najlepiej nadaje się do gotowania potraw, takich jak pulao i biryani, pikantny ryż kokosowy, ryż smażony, ryż jollof.
 

Czas gotowania ryżu to około 10 minut.


Składniki: 100%  ryż basmati
Waga:5 kg
Wyprodukowano w Europie
Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.