Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu
 Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu
 Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu
 Pişmaniye Rulo  Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlu

 Pişmaniye Rulo Waniliowe z Pistacjami 220g | Uğurlupismaniye pistacja

Pişmaniye to wyjątkowy deser  dla każdego miłośnika chałwy i nie tylko!
Ta delikatna przekąska w formie słodkiej wełny, przygotowana jest z najwyższej jakości składników, które nadają jej niepowtarzalnego smaku i wyglądu. Pişmaniye  jest przyjemne w jedzeniu i wręcz rozpływa się w ustach. To świetny przysmak do podania z filiżanką mocnej kawy czy gorzkiej herbaty.

Nazywa tego deseru wywodzi się od perskiego słowa pashm, oznaczającego wełnę, co oddaje hołd jego wyglądowi. Choć pişmaniye jest sztandarowym deserem kuchni osmańskiej to i jego warianty obejmują rozległy obszar geograficzny, od Bałkanów po Azję. W Bułgarii jest nazywane ćetenija, a w Chinach słodkościami ze smoczej brody.

Pismaniye 1 (1)


Technika robienia pişmaniye jest dość skomplikowana i wymaga cierpliwości, doświadczenia i wielu godzin żmudnego rozciągania cukrowej pasty.

Dawniej przygotowywano pişmaniye podczas długich zimowych nocy, w gronie krewnych i sąsiadów, śpiewając, wymieniając się dowcipami, zagadkami i historiami. Takie spotkania nazywano helva sohbeti.



Składniki: mąka pszenna, cukier, olej palmowy, glukoza, pistacje, glukoza, wanilina, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy E330).
Waga:
220 g
Kraj pochodzenia:
Turcja

Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.