Pieprz Andalimański 10g | Sindibad
Pieprz Andalimański 10g | Sindibad
Zbierane ręcznie ziarna, suszy się na indonezyjskim słońcu przez co tracą nawet 90% swojej wagi.
Pieprz andalimański to niezbędny składnik tradycyjnej kuchni batackiej dlatego w Indonezji czasami nazywany jest „pieprzem Batak”.
Smaku andalimanu nie da się zastąpić innymi pikantnymi przyprawami jak chili czy pieprz czarny. Zaskakuje intensywnym, cytrynowym aromatem, a po spożyciu lekko odrętwia język.
Jak używać pieprzu andalimańskiego ?
✔️ dodawaj do azjatyckich curry razem z czosnkiem, imbirem, liśćmi limonki i trawą cytrynową.
✔️ przyprawiaj grillowane ryby, drób i owoce morza.
✔️ używaj w przepisach kuchni indonezyjskiej i batackiej np. do sambalu Andaliman z zielonych papryczek.
✔️ aromatyzuj białe wina musujące i gin.
✔️ doprawiaj tłuste dania mięsne, szczególnie z wieprzowiny.
✔️ wykorzystuj do przyprawiania smażonych warzyw i tofu
kuchnią.
✔️ dodawaj do dań z dodatkiem tłustego mleka kokosowego.
✔️ wypróbuj jako środek do aromatyzowania warzywnych pikli, chutneyów i konfitur z owoców egzotycznych.
Składniki: 100% pieprz andalimański
Waga: 10 g
Kraj pochodzenia: Indonezja
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
Każda saszetka to gwarancja świeżości oraz niepowtarzalnego aromatu.
Przyprawy Sindibad dopełnią smaku i wzbogacą wszelakie dania, przetwory oraz napoje.