Okra to bomba odżywcza, uprawiana od ponad 2000 lat.
Z 10 kg świeżej okry przygotowuje się 1 kg suszonej okry, a zatem 100 gramów suszonej okry odpowiada 1 kg świeżej.
Okra jest bogata w mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Suszone okry spożywa się gotowaną samodzielnie, dodaje do zup i curry lub krojone i smażone z różnymi mięsami.
Oto kilka przykładów:
Kuchnia włoska: Suszoną okrę stosuje się do przygotowywania wielu tradycyjnych włoskich potraw, takich jak sosy pomidorowe, dania makaronowe, risotto czy focaccia.
Kuchnia indyjska: Okrę jest ważnym składnikiem w wielu indyjskich przyprawach, takich jak curry, garam masala czy biryani.
Kuchnia śródziemnomorska: W kuchniach z obszaru Morza Śródziemnego, suszona okra jest często używana do przygotowywania sałatek, dań z ryb i owoców morza oraz potraw z warzywami.
Zupy i gulasze: Suszoną okrę można dodać do zup, gulaszy i potraw jednogarnkowych, aby dodać smaku i aromatu.
Marynaty i zapiekanki: Okra jest również popularna w marynatach do mięsa oraz jako dodatek do zapiekanek i dań z piekarnika.
Warto pamiętać, że suszona okra może mieć intensywny smak i aromat, dlatego warto dodawać ją do potraw ostrożnie, aby uniknąć zbyt silnego smaku.
Składniki: 100% okra
Waga: 200g
Kraj pochodzenia: Syria