Mercimek Koftesi – tureckie danie z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus

Dodano:2019-12-06
Kategorie:Przepisy

 Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki kuskusu
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodna)
  • 1/4 łyżeczki pasty habanero (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostre dania)
  • natka pietruszki (ok. 5 łodyżek)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego

Przygotowanie

  1. Czerwoną soczewicę opłucz, a następnie zalej 3 szklankami gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wymieszaj z kuskusem. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż  z dodatkiem soli na oleju kokosowym. Kiedy cebula zeszkli się, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, mieloną papryką oraz ostrą pastą habanero.
  3. Kiedy soczewica i kuskus odpoczną, wymieszaj je z podsmażoną cebulą z resztą składników oraz posiekaną natką pietruszki.
  4. Z powstałej masy uformuj podłużne kotleciki. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie