Kisir - turecka sałatka z kaszą bulgur

Dodano:2019-09-03
Kategorie:Przepisy

Kisir - turecka sałatka z kaszą bulgur

Składniki:
1 szklanka (ok. 170 g) kaszy bulgur
400 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pomidory
1 papryka
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mięty suszonej Nana
1/2 łyżeczki sumaku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej pasty Harissa
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka natki pietruszki

Do gotującej się wody dodaj kaszę bulgur. Gotuj ją pod przykryciem przez 20 minut.
Z pomidorów usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Paprykę oraz cebulę również pokrój w kostkę.
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
Do wystudzonej kaszy bulgur dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, ostrą pastę Harissa, sumak, suszoną miętę oraz sól. Całość wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone pomidory, paprykę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz podprażone płatki migdałowe. Wszystkie składniki wymieszaj.
Sałatkę możesz podawać jako osobne danie lub dodatek do innych potraw.


Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.