Pieprz czarny to jedna z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Doskonale komponuje się z szeroką gamą dań, od chudego steku wołowego po lekką sałatkę z tuńczyka. Czarny pieprz pojawia się nawet w słodkich przepisach, takich jak świąteczne ciasteczka i pierniczki, nadając wyjątkowy i pikantny akcent tradycyjnym deserom.
Ręcznie zbierane ziarna czarnego pieprzu również po zmieleniu mają intensywny, ziemisto-pikantny smak.
Pieprz czarny zawsze należy dodawać na końcu gotowania -wtedy przyrządzane dania zyskają oczekiwany lekko ostry smak.
Ziele angielskie inaczej nazywane jest korzennikiem lekarskim, pieprzem goździkowym, pieprzem pachnącym lub pieprzem angielskim. Stosowana jest również nazwa piment ponieważ są to niedojrzałe, suszone owoce drzewa pimentowego.
Z ziela angielskiego produkuje się likiery, jest ono składnikiem sosów barbecue, marynat, dań rybnych, galaret, zup, wywarów warzywnych, dań z dziczyzny. Niewielkie ilości sproszkowanego korzennika doskonale doprawiają grzane wino, naleśniki oraz pierniki. Ziele angielskie dodaje się na początku przyrządzania potrawy, dania, deseru.
Do czego używać zestawu przypraw Sindibad?
✔️ dodawaj do zup, sosów, kremów warzywnych i chłodników.
✔️ aromatyzuj wywary grzybowe, warzywne oraz mięsne.
✔️ przyprawiaj ciężkostrawne dania jednogarnkowe np. bigos.
✔️ używaj do wywarów na japoński ramen mięsny i warzywny.
✔️ dorzucaj do słoiczków z domowej roboty przetworami np. ogórków czy cukinii.
✔️ dorzucaj podczas gotowania tradycyjnych polskich zup oraz gulaszów.
✔️ doprawiaj wywary, buliony i domowy rosół.
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.