Bób Suszony Połówki 400g | SindibadBób jest doskonałym źródłem błonnika, białka, żelaza, witamin z grupy B, potasu, magnezu i wielu innych dobroczynnych składników odżywczych. Po ugotowaniu ma konsystencję podobną do gotowanej ciecierzycy, ale jest nieco bardziej miękki oraz posiada pyszny, orzechowy smak.
Produkt jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej ze względu na wszechstronność i łatwość użycia.
Użyj naszych ziaren fava do przygotowania dalu, falafeli lub hummusu, dodaj garść do zup, gulaszu i curry. Jedną z najbardziej znanych zup z suszonego, przetartego bobu jest egipska Bessara, spożywana jako kremowy dip do pieczywa i podawana na śniadanie lub część meze.
Z gotowanego bobu można też stworzyć domowe pasty kanapkowe i pasztety.
Fasola fava jest głównym składnikiem egipskich smażonych krokietów tamiya, które na Bliskim Wschodzie sprzedawane są przez ulicznych sprzedawców.
Jak przygotować bób ?
Bób należy dokładnie opłukać przed ugotowaniem. Nie namaczać. Gotować w proporcjach 1 szklanka bobu suszonego na 3 szklanki wody. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę soli. Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień i przykryć. Gotować do miękkości przez około 40 minut.
Składniki: 100% bób połówki
Waga: 400g
Kraj pochodzenia: Australia
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.