Idealnie sprawdzi się w rozgrzewających herbatach oraz jako dodatek do grzanego wina lub piwa. Polecany jest w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Przyprawy korzenne to niezbędny składnik świątecznych wypieków np. imbirowych ciasteczek czy pierniczków, ale ich smak można wykorzystać również do zup, dań z mięsem, przetworów oraz marynat.
Zestaw korzennych przypraw to uniwersalny i praktyczny pomysł na prezent, który na pewno zachwyci rodzinę, przyjaciół i znajomych.
Kardamon Zielony Ziarno 90g
Sindibad
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Kardamonem można przyprawiać słodkości - pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonale smakują pomarańcze posypane tą przyprawą. Kardamon nadaje się także do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, cielęcego risotto, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka. Kardamon royal jest wyselekcjonowany i ekskluzywny.
Anyż gwiaździsty to roślina o charakterystycznym wyglądzie ośmioramiennej gwiazdki wypełnionej nasionami. W kuchni dodawany w minimalnych ilościach, ze względu na intensywność smaku i aromatu. Z anyżu wytwarza się cukierki, nalewki (tak zwaną anyżówkę), grzane wina i herbaty.
Anyż dodaje smaku również potrawom mięsnym. Starty, stanowi jeden z głównych składników przyprawy 5 smaków. Kilka gwiazdek nada niezwykłego smaku i aromatu warzywnym bulionom czy tradycyjnemu rosołowi.
Anyż posiada właściwości bakteriobójcze, przyspiesza gojenie oraz działa rozkurczowo. Jest również składnikiem wielu silnych kremów przeciw zmarszczkowych.
Dla większości domowych kucharzy, mielony imbir kojarzy się ze złocistym proszkiem, wepchniętym w głąb szafki z przyprawami, sporadycznie wyciąganym do wypieku ciasteczek korzennych i pierniczków. Ale ten pikantny, aromatyczny składnik ma ogromny potencjał, który od wieków wykorzystywany jest w klasycznych azjatyckich potrawach, takich jak stir-fry, zupy, a także indyjskie curry. Jego intensywny, pieprzny smak błyskawicznie urozmaici smak mięsa, warzywnych przetworów, marynat i sosów.
Imbiru używa się również w produkcji piwa natomiast w połączeniu z chmielem i innymi przyprawami używany jest do wyrobu korzenno-ziołowych miodów pitnych.
Imbir stosuje się przede wszystkim w okresach obniżonej odporności oraz przy przeziębieniach. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.
Goździki całe 120g
Sindibad
Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, a czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do reszty Europy.
Goździki to nieodłączny element grzanego wina, piwa, wszelkich korzennych wypieków, ponczów i zimowych przetworów. Ich niezwykły smak i aromat przywodzi na myśl świąteczną atmosferę, ale goździki wzbogacą też smak wytrawnych dań. Pasują do dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej, świetnie komponują się także z potrawami z grzybów
Nie możesz osobiście podarować prezentu?
Wyślemy go bezpośrednio do obdarowywanej osoby - bez zgadywania, bez papieru do pakowania i bez stresu z Twojej strony.
Oferujemy również możliwość dodatkowej personalizacji - daj nam znać, a dołączymy do prezentu karteczkę z dedykacją lub po prostu szczerymi życzeniami od Ciebie.
❤ ♥
Jesteśmy pewni, że nasze pudełko upominkowe sprawi wielką niespodziankę i przyjemność każdej obdarowanej osobie
♥ ❤