Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. Obecnie jest uprawiana m.in. w Chinach, Indiach, Pakistanie, Gruzji, Rosji, Argentynie, Europie Środkowej, Maroko, Etiopii i Syrii.
Stanowi jeden ze składników mieszanek przyprawowych np. indyjskiego curry.
Nasiona kolendry są wykorzystywane także do przygotowywania potraw z ryb i mięsa.
Warto wiedzieć, że są źródłem witamin C i A oraz oleju, w tym kwasów tłuszczowych.
Warto dodawać ziarna już na początku gotowania, aby ich wyjątkowy smak przeniknął do potrawy. Kolendra świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, własnych mieszanek przypraw i marynat.
Zdrowotne właściwości kolendry:
Jak używać kolendry?
✔️ przyprawiaj nią orientalne zupy i owoce morza.
✔️ stwórz własną mieszankę przyprawową curry lub garam masala.
✔️ wzbogać marynaty do mięs, dodając im świeżego, lekkiego aromatu.
✔️ dodaj odrobinę do kuskusu, kaszy bulgur czy komosy ryżowej.
✔️ używaj w trakcie przygotowywania ciężkostrawnych dań z fasoli i grochu.
✔️ aromatyzuj własnoręcznie warzone piwa, likiery i wódki.
✔️ użyj do domowych, naturalnych kosmetyków np. mydeł lub balsamu, nadając im działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.