Okra Bamya w Zalewie 650g | Tadim Ankara
Okra, czyli po polsku piżmian jadalny to dość mało popularna w Europie, ale szeroko wykorzystywana w kuchni arabskiej, afrykańskiej i azjatyckiej roślina jednoroczna. To warzywo niskokaloryczne, zawiera witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy.
Okra w zależności od metody przygotowania ma całkowicie inny smak. Usmażona w tempurze nabiera delikatnych orzechowych nut, natomiast gotowana samodzielnie lub w połączeniu z fasolką, staje się lekko śluzowata o wyraźnym, słodkim smaku.
Okra wspaniale komponuje się z pomidorami i dlatego często jest z nimi łączona w popularnych nowoorleańskich potrawach Gumbo, tradycyjnych arabskich gulaszach z jagnięciną, daniach typu Tagine oraz tajskich curry.
Skład: okra, woda, pomidory, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Waga:650 (350 g bez zalewy)
Kraj pochodzenia: Turcja