Idealnie sprawdzi się w rozgrzewających herbatach oraz jako dodatek do grzanego wina lub piwa. Polecany jest w szczególności w okresie jesienno-zimowym.
Przyprawy korzenne to niezbędny składnik świątecznych wypieków np. imbirowych ciasteczek czy pierniczków, ale ich smak można wykorzystać również do zup, dań z mięsem, przetworów oraz marynat.
Kardamon Zielony Ziarno 90g
Sindibad
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Kardamonem można przyprawiać słodkości - pierniki, marcepany, a także sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonale smakują pomarańcze posypane tą przyprawą. Kardamon nadaje się także do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, cielęcego risotto, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Skandynawowie używają kardamonu do pasztecików, Hindusi przyprawiają nim curry i rozmaite ciastka. Kardamon royal jest wyselekcjonowany i ekskluzywny.
Anyż gwiaździsty to roślina o charakterystycznym wyglądzie ośmioramiennej gwiazdki wypełnionej nasionami. W kuchni dodawany w minimalnych ilościach, ze względu na intensywność smaku i aromatu. Z anyżu wytwarza się cukierki, nalewki (tak zwaną anyżówkę), grzane wina i herbaty.
Anyż dodaje smaku również potrawom mięsnym. Starty, stanowi jeden z głównych składników przyprawy 5 smaków. Kilka gwiazdek nada niezwykłego smaku i aromatu warzywnym bulionom czy tradycyjnemu rosołowi.
Anyż posiada właściwości bakteriobójcze, przyspiesza gojenie oraz działa rozkurczowo. Jest również składnikiem wielu silnych kremów przeciw zmarszczkowych.
Goździki całe 100gGoździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tys. lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach, a czterysta lat później kupcy arabscy przywieźli goździki do Wenecji, skąd dotarły do reszty Europy.
Goździki to nieodłączny element grzanego wina, piwa, wszelkich korzennych wypieków, ponczów i zimowych przetworów. Ich niezwykły smak i aromat przywodzi na myśl świąteczną atmosferę, ale goździki wzbogacą też smak wytrawnych dań. Pasują do dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej, świetnie komponują się także z potrawami z grzybów
Przyprawy są w 100% naturalne, nie zawierają sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Mieszanki są komponowane, mielone i przygotowywane w małych partiach, tak by zachować najwyższą świeżość i jakość składników.
Dzięki praktycznym pojemnikom będą wspaniale prezentować się w każdej kuchni.
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.